Vücut kitle indeksi, kişinin kilosunun ağırlığına oranla ölçülmesi olarak tanımlanabilir. Farklı bir deyişle kişinin kilogram cinsinden ağırlığının, metre cinsinden uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde edilir. Çocuk, genç ve yetişkinlerde yağlanmaya bağlı olarak oluşan aşırı kilonun saptanması için yaygın olarak kullanılır. Vücut kitle indeksi çoğunlukla vücut yağ ölçümüyle paralellik gösterse de yağlılık oranı hakkında net bir sonuç vermez. Farklı bir deyişle vücut yağını direkt olarak ölçmez, bunun yerine tahmin oluşturmak için bir denklem kullanır. Kişinin vücudundaki yağ ve kas miktarının ölçülüp değerlendirilmesi için ilave ölçümler yapılmalıdır. Dolayısıyla boy kilo indeksi, vücudun ne kadar yağlı olduğunun doğrudan bir ölçüsü olarak kabul edilmez.
Vücut kitle indeksi, kişinin sağlıklı ya da sağlıksız bir kiloda olup olmadığını belirlemeye yardımcı bir araçtır. Yapılan hesaplama sonucunda kişinin vücut kitle indeksi yüksek çıkarsa bu, kişinin vücudunda çok fazla yağ olduğu anlamını taşıyabilir. Diğer bir ifadeyle yüksek BMI sonucu, kişide kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabet gibi hastalıklara yakalanma riskinin de yüksek olduğunu ifade eder. Çok düşük BMI sonucu ise kişinin boyuna göre fazla zayıf olduğunu ifade eder. Bu aynı zamanda kişide kemik erimesi, bağışıklık sisteminin zayıf olması ve anemi gibi pek çok farklı hastalığın varlığının işareti olabilir. Bu yüzden ideal kilonun korunmasına yardımcı olmak için son derece kolay bir şekilde hesaplanabilen kilo boy indeksi, kişinin kilosunu kontrol etmesine ve daha önemlisi kilosuna bağlı olarak gelişebilecek sağlık risklerine karşı önlem almasına yardımcı olabilir.
Vücut kitle indeksini hesaplamak, vücut yağı ve kas kütlesi hakkında net bir bilgi sunmasa da kişinin ideal kilosu hakkında kolayca bilgi verir. Kişinin sağlıklı kiloda olup olmadığını anlamasında etkili bir yöntem olan boy kilo indeksi hesaplama işleminde elde edilen değer ne kadar yüksekse, kişinin vücudundaki yağ oranının o kadar fazla olduğu anlaşılır. BMI değeri, kişinin kilosunun, kalp krizi, diyabet ve kanser gibi pek çok sağlık sorunu için risk teşkil edip etmediğini belirlemesi için de kullanılabilir. Vücut kitle indeksi, kişinin kilogram cinsinden ağırlığının metre cinsinden boyunun karesine bölünmesiyle hesaplanır. Elde edilen sonuç, kişinin hangi ağırlık kategorisinde olduğunu anlamasında kullanılır. Pek çok kişi için vücut yağı hakkında iyi bir tahmin sunan kilo boy indeksi, vücut geliştiriciler, düzenli spor yapanlar ve diğer kaslı kişiler için doğru bir anlam ifade etmeyebilir. Bu kişiler fazla kilolu olmasalar dahi aşırı kas kütleleri nedeniyle yüksek BMI değeri ile karşılaşabilirler. Ayrıca kas kütlesini fazlaca kaybeden yaşlı kişilerde de vücut yağının fazla olduğunu gösterme konusunda yetersiz olabilir. Boy kilo indeksi hesaplama işlemi yapılırken çocuklar ve gençler için de aynı formül kullanılsa da BMI cinsinden elde edilen sonuç farklı şekilde yorumlanır.
Vücut kitle indeksinin hesaplanmasının ardından BMI cinsinden elde edilen değer şu şekilde yorumlanır:
Vücut Kitle Endeksinizi hesaplamak için aşağıdaki bölümde ilk olarak “metric” butonunu işaretlemeniz ardından da “height” yazan bölüme santimetre cinsinden boyunuzu(1,70 m boy için 170 cm gibi) ve “weight” yazan kısma kilo cinsinden kilonuzu yazmanız yeterli.