Beslenme ile ilgili hususlar
MADDE 30 – (1) : Yaşlılara, yaş ve sağlık durumlarına göre bir diyetisyen tarafından hazırlanacak veya satın alınacak gıda rasyonuna göre sabah kahvaltısı ile öğle ve akşam yemeği verilir.
(2) : Ayrıca, sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa ara öğünler verilir.
(3): (Değişik ibare:RG-26/9/2008-27009) Kurumda Diyetisyen yoksa diyetisyen önerisini uygulamak üzere Tabip önerisiyle özel diyet uygulanacak yaşlılara diyet yemeği hazırlanır. Değişik ibare:RG-26/9/2008-27009)
MADDE 17- (ğ) : (Değişik ibare:RG-26/9/2008-27009) tabip veya diyetisyen tarafından uygun görülen beslenme ve diyet programlarının uygulanmasını, mutfak ve yemek servis bölümünün hijyen koşullarına uygunluğunu sağlamak, mutfak görevlilerinin gerekli temizlik kurallarına uymalarını denetlemek, yaşlı ve personelin yıllık portör muayenelerinin yaptırılmasında görev almak.
GENELGE 2020/8 Sayı No: 24301423-10.06.01-E.16476274 (kantin/kooperatif yemekhane, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde) doğru beslenme alışkanlıkları kazandırılması, sağlıklı beslenme ortamları oluşturulması ve bunların güvenilir gıdaya erişimleri konusunda bazı önlemlerin alınması zorunluluk haline gelmiştir.
Bu kapsamda Kurumumuz Beslenme ve Diyet uzmanı tarafından, Gıda İşletmelerinin Hijyen Yönünden Denetlenmesi Genelgesi esas alınarak, beslenme sağlığı ve hijjen eğitimi verilmektedir.
Toplam eğitim süresi 1 ay (4 hafta ) /dan oluşmaktadır. Her hafta kuruma gelen Diyetisyen 2 saat Kurumda aşağıda gösterilen plana göre faaliyeti tamamlar. Faaliyet sonunda katılım sertifikası kurumunuza verilir.
1 HAFTA | Mutfak personeline; Mutfaklarda hazırlanan besinlerin Mevzuata uygunluk, Numune alım ve toplu zehirlenme riski yönünden esaslar,Toplu beslenmelerde tüketimi kontrollü besinlerin günlük denetim imza formları ve diğer formlar tasnifi, Kuruma; Engelli ve yaşlı hizmetleri planlaması esas alınarak kalan yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin ve çalışanların günlük enerji gereksinimlerine göre, kurum da verilen toplu beslenmenin aylık menüsünün oluşturulması |
2 HAFTA | Mutfak personeline; Kuruluşa alınacak yiyecek maddelerinin cins ve miktarlarının belirlenmesinde gıda teknik şartnamelerinin oluşturulması, Depo ve kilerlerin hijyen ve beslenme kurallarına göre düzenlenmesi,Onkoloji ve böbrek gibi ek beslenme desteği alan hastaların tespit edilerek hazırlanacak ek mama veya enteral beslenme kodexlerini tanımlamak ve reçeteler oluşturulması, |
3 HAFTA | Engelli –yaşlı ve kurumdan hizmet alanlara ; Engelli ve yaşlı hizmetleri planlaması esas alınarak kalan yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin Antropometrik(boy, kilo) ölçümlerin yapılması, |
4 HAFTA | Çalışan diğer- hasta bakım personelleri; Beslenme temel ilkeleri ,hastalara beslenme reçetelerinin sunumu ile gelişen kazalar ve yaptırımları eğitimi, Son ölçme ve değerlendirme testi uygulanır. |
ÖDEME VE DİĞER
Ticari.Ünvanı : UMUT PSİKOLOJİ VE DİYET DANIŞMANLIK HİZ
Mersis no :2082-8471-3940-0001
Adresi :Mimar Sinan Mah. Şenay Sok. No 27/B Çekmeköy-İST
Telefon : +90 539 335 36 41