KURBAN BAYRAMINDA SAĞLIKLI BESLENME
Sağlıklı beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır ve yaşam boyu sürdürülebilir olmalıdır.Belli zamanlarda ya da dönemlerde beslenmemize dikkat edip; sonrasında tekrar sağlıksız beslenmeye devam edersek, büyüme ve gelişme engellenir, sağlık bozulur, çok alınan bazı öğeler vücutta yağ olarak depolandığından sağlık için zararlı olur ve hastalıklara yakalanma riskimiz artar.Tabi ki bazen insan olmanın gereği olarak sosyal ortamlarda bulunduğumuzda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda ipin ucu kaçabiliyor.Örneğin doğum günleri,davetler,partiler,tatiller ve bayramlar. Önemli olan bu günlede kendimizi çok sıkmadan, izole etmeden fakat aynı şekilde sağlıklı beslenerek geçirebilmektir.Özellikle bayramlar ailelerin, komşuların ve arkadaşların bir araya geldiği ve geniş sofraların kurulduğu günlerdir. Genellikle bu sofralarda karbonhidrat ağırlıklı; hamur işlerin, şekerli ve şerbetli tatlıların ve Kurban Bayramı’nda kırmızı etin olduğu sofralardır.Bu sebeble tercih ettiğimiz yiyeceklerin porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağıtılmasına özen gösterilmelidir.
PEKİ KURBAN BAYRAMINDA NASIL BESLEN MELİYİZ ?
- Bayram sabahı kahvaltı söğüş sebzeler (domates,salatalık,bol yeşillik ), peynir,tam buğday ekmeği,ceviz tüketilerek hafif bir kahvaltı ile başlangıç yapılmalıdır.
- Yeni kesilmiş hayvanların etlerinde “ölüm sertliği “denen sertlik mevcuttur, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketilmeli fakat Taze et tüketilecekse, pişirmeye çok dikkat etmek gerekiyor. Etlerin ilave yağ kullanmadan, kısık ateşte ve uzun sürede pişirilmesi gerekmektedir.
- Pişirme yöntemi olarak; kızartmalardan ve kavurma yerine haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmelidir. Mangal yapılacaksa; kömürleşecek şekilde kızartılmamalı.Kömürleşen etler her zaman kanser riski taşır, aynı zamanda B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açmaktadır.
- Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir.
- Etlerinin yanında muhakkak yeşil salata, diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler ve yoğurt, içecek olarak ise tuzsuz veya çok az tuzlu ayran ve kefir tüketebilirsiniz.
- Şeker hastaları, kolesterol ve tansiyon problemi olan kişiler çikolata ve şeker tüketimlerine dikkat etmeli,şerbetli hamur tatlıları yerine meyveli ve sütlü tatlılar tercih edilmeli..Eğer şerbetli tatlılardan yana kullanacaksanız 1 dilimi geçmeyin.
- Özellikle kurban bayramında kırmızı etin fazla tüketilmesinden dolayı hazımsızlık, bulantı, kabızlık, mide ağrısı, kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları ile karşıya kalma riskimiz artıyor. Bu neden sık sık azar azar beslenmeliyiz.
KIRMIZI ETİN SAKLANMASINA DİKKAT !
- Kırmızı et proteinden zengin bir besin olduğundan çabuk bozulma riski vardır.
- Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine konularak ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise 3-4 ay süreyle saklanabilir.
- Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı “mikroorganizmalar” için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.
- Etlerin, “oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil”, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır.
Dyt. Nurettin Şahinli