SAĞLIKLI VE DENGELİ KİLO VERME
Fazla kilo, pek çok sağlık sorunun temelidir ve çoğu hastalığı da beraberinde getirir. Her yaşta görülebilen fazla kilo, bir beslenme ve diyet birimi tarafından uygulanacak diyet planı ile çözülebilir.
SAĞLIKLI KİLO ALMA
Aşırı derecede zayıf olma durumu nadir de olsa görülen bir durumdur ve mutlaka bir uzman takibinde olmalıdır. Kişinin kilo alamaması sağlık açısından oldukça riskli bir durumdur ve kişide kas zayıflaması, organ hasarı ve kemiklerin güçsüzleşmesi gibi sorunlara neden olabilir. Ancak uzman yardımı ile sorun çözülebilir.
KİŞİYE ÖZEL BESLENME
Sağlıklı ve dengeli beslenme adına rutin kontrollerden geçmek ve ideal kilosunu korumak isteyen kişiler de b eslenme ve diyet birimine başvurmakta. Diyetisyen bu amaçla başvurmuş kişinin vücut özelliklerini baz alarak hangi besinleri tüketmesi hakkında bilgi verir ve özel bir beslenme programı çıkarır.
ÇOCUKLUK DÖNEMİ BESLENME PROBLEMLERİ
Obezite, hiperkolesterolemi ve tip 2 diyabet çocukluk çağında da görülebilen sağlık sorunları arasındadır. Bu hastalıkların temelinde düzensiz ve yanlış beslenme yatar. Bu hastalıkların önlenmesinde de doğru beslenme büyük önem taşır. Buna ek olarak çocukların gelişme döneminde zararlı gıdalardan uzak durması da fiziksel ve zihinsel gelişimleri adına önemlidir. Bu açıdan beslenme ve diyet birimi çocukluk dönemindeki beslenme alışkanlıkları ve bu alışkanlıklara bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklarla mücadele etmede destekleyicidir.
GEBELİK VE EMZİRME DÖNEMİ BESLENME PROBLEMLERİ
Gebelik döneminde olan kadınlar bebeklerinin sağlığı için beslenmesine özen göstermelidir. Ancak gebelikte beslenme planı yaş, boy ve kilo oranı gibi faktörlere bağlıdır ve tüketilmesi gereken besinlerin oranı her gebe özelinde değişir. Bu nedenle beslenme ve diyet birimi gebelik süreci için de büyük önem taşır. Hatta gebelik sonrası olan emzirme döneminde de annenin dengeli ve sağlıklı beslenmesi gerekir.
MİDE VE BARSAK HASTALIKLARINDA BESLENME
Akut ya da kronik barsak ile mide sorunlarının tedavi edilmesi ve önlenmesinde diyetisyen önemli bir göreve sahiptir. Ülser, gastrit ve hazımsızlık gibi sorunlar mide kaynaklıdır. Bunun yanında kolit, ishal ve emilim bozukluğu gibi sorunların temelinde de barsak problemleri yatar. Bu hususta diyetisyen bu sorunları yaşayan kişilerin hangi besinleri tüketmesi ve hangi besinlerden uzak durması yönündeki yönlendirmeleri kişi özelinde yapar.
DİYABET HASTALARININ BESLENME PROBLEMLERİ
Şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, yanlı beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan hastalıklar arasındadır. Dengesiz, yetersiz ve düzensiz beslenme sonucunda yaşanan hastalıklardan biri oran diyabet, doğru beslenme ile kontrol altına alınabilir. Bu anlamda vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerlerinin tespiti ve bu değerlerin sağlıklı bir düzeye getirilerek hastanın yaşamını iyileştirmesi adına beslenme ve diyet birimi önemli bir işleve sahiptir.
YATAN HASTALARIN BESLENME SORUNLARI
Doktorlar kimi durumlarda yatan hastalarının tedavisinde beslenme ve diyet birimiyle koordineli olarak çalışır. Bu durumda da hastaya özel bir beslenme programı hazırlanır.
SPORCU BESLENMESİ
Spor, fiziksel olarak yüksek performansı gerekli kılar. Sporcuların yüksek performans sergilemesi için sağlıklı, dengeli ve kaliteli bir beslenme düzenini uygulaması önemlidir. Bu hususta diyetisyen, kişinin spor dalını, vücut tipinin ölçüm sonuçlarını, kişinin yaşını ve gelişme döneminde olup olmadığını göz önünde bulundurur ve beslenme planını buna göre yapar.
YEME DAVRANIŞ BOZUKLUKLARINDA BESLENME
Yeme bozukluğu nedeniyle yaşanan beslenme sorunlarının tedavisinde bozuk yeme alışkanlıklarını değiştirmek amaçlanır. Bu hususta kişiye yeme konusunda farklı yaklaşım kazandıracak yeni bir beslenme düzeni hazırlanır. Böylelikle yanlış yeme alışkanlıklardan kaynaklanan hastalıkların önüne geçilebilir.
ALERJİ VE BESLENME
Besin kaynaklı olan alerjiler, bebeklik döneminde başlar ve kişi özelinde yaşam boyu devam eder. Bu sebeple besin alerjisi olan kişilerin küçük yaşlardan itibaren beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Diyetisyenler bu kişiler özelinde alerjiye neden olan besinleri diyet düzeninde çıkararak dengeli bir beslenme programı hazırlar.
Özetle, Diyetisyen obezite başta olmak üzere Tüm hastalıkların oluşmasını ortadan kaldırabilmek adına besin analizleri ve uygun beslenme tedavisini planlar ve uygular . Gerekli gördüğü alanlarda hastalara damar yolu ve çeşitli yöntemler ile beslenmelerini idame ettirebilir. Ek olarak bireyler Kilo fazlalığı, bozuk yeme davranışı, gebelik, gelişme dönemi problemleri, özel beslenme gereksinimleri gibi konular hakkında diyetisyene başvurabilir ve daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.