Hemofili Hastalığı Ve Hemofilide Beslenme
Hemofili, Kanın Pıhtılaşmasını Sağlayan Proteinlerde Ortaya Çıkan Bozukluk Veya Proteinlerin Olmaması Sonucu Oluşan Doğumsal Bir Kanama Hastalığıdır.
Faktör protein 8 de oluşan bozuklukta Hemofili A, faktör protein 9 da Hemofili B, faktör protein 11 de ise Hemofili C adını almaktadır. Genellikle erkeklerde görülen bu hastalık, genetik geçişli olup, tüm dünyada ve her ırkta görülebilen bir hastalıktır. Hemofili hastalarında bebeklikten yetişkinliğe kadar özenli bir yasam tarzı oluşturulmalıdır.
- BELİRTİ VE BULGULARI
İlk olarak kanamanın durmamasıyla tanı konulur. Bebeklikte olunan sünnette veya göbekte kanamanın durmaması ve bunun yanında özellikle emekleme sırasında bacaklarda morlukların olması belirtilerdendir. Fakat uzun süre belirti vermeyebilmektedir. Daha ileri aşamasında ise deri içinde pıhtılaşma olmadığından, en ufak darbede bile morluklar çok şiddetli olmaktadır. Daha ciddi hastalarda ise, eklem içinde kanamalar, ayrıca karin ağrısına neden olan karın kaslarında oluşan kanamalar görülebilmektedir.
Tedavisi : Genellikle eksik olan faktörün yerine konulmasıyla yapılmaktadır.
Beslenme Önerileri
- Hemofili hastalar yaşamları boyunca beslenmelerine de özen göstermelidirler. Kaybettikleri vitamin mineralleri için yeterli ve dengeli beslenmelidirler. Hazır gıda, kızartma, hamur işi yiyecekler tüketilmemelidir. Vitamin ve mineral açısından zengin olan meyve tüketimi olmalıdır.
- Su her gün yeterli miktarda alınmalıdır.
- Kanamanın sonucunda görülebilen demir eksikliğinde demir takviyeleri yapılabilir ayrıca demirden zengin olan pekmez, üzüm gibi bitkisel kaynaklı demir bileşenin alınması önemlidir.
- Ispanak da demir minerali açısından zengin bir besindir ve C vitaminiyle alınması emilimini arttıracaktır.
- Ara öğünlerde özellikle kuruyemişlerden fındık, ceviz, badem gibi besinlerin tüketimi, kanama sonucu kaybedilen mineraller açısından iyi bir seçenektir.
- Hemofili hastalarında kas hareketlerinin kasların daha güçlü olması önem taşımaktadır. Bu nedenle et tüketimine önem gösterilmelidir. Günde 5 6 porsiyon et tüketimi sağlanmalıdır. Demir alımı açısından da et önemli bir kaynaktır. Eklem ve kas sağlığı için kalsiyum içeren besinlerden süt, yoğurt, yumurta gibi besinler öğünlerde mutlaka tüketilmelidir.
- Demir emilimini azaltan çay, kahve, kola gibi besin tüketimi sınırlandırılmalı, özellikle yemeklerle beraber tüketilmemelidir.
KAYNAKÇA
- ŞENOL, S. HEMOFİLİ HASTALIĞI OLAN ÇOCUKLARDA HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI. Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi, 17(3), 97-104.
- ZÜLFİKAR, B., & KOÇ, Ö. Ü. B. HEMOFİLİYE YAKLAŞIM VE GÜNCEL TEDAVİLER.
DİYETİSYEN YASEMİN ERENOĞLU